Tuesday, 27 November 2012

PERSEDIAAN SAYA UNTUK FULLY BREASTFEEDING ANAK KE 2



Assalamualaikum, Buat semua ibu-ibu yang hamil...maybe ini anak pertma ke 2 ,ke 3 or tak kisah lah anak ke berapa....saya cuma nak kongsi pengalaman saya dulu..masa saya hamil anak 1st saya memang berniat untuk FULLY Bf anak saya..tapi sayang masa tu sayang tidk membuat preparation awal..hanya dengn niat dan semangat saya hanya bertahan sampai 8 bln fully BF anak pertama saya KHALIS MUSHADAD, anak lelaki mmg kuat menyusu,saya ingat lagi saya hanya mula beli barag untuk PUM susu selepas habis pantang dan ilmu sangat cetek tentang penyimpanan susu...
Alhamdulillah lepas satu tahu saya Hamil anak ke 2..saya mula google cara2 penyimpanan susu,stock dan PUM apa yang sesuai..saya banyak tanya kawan2 yang dah berjaya...ALhamdulillah masa tu saya ingat lagi dari 2 bulan mengandung saya dah mula simpan duit target saya untuk beli pum dan botol strorage yang elok..ALHAMDULILLAH saya berjaya beli PUM SPECTRA.Ini lah Pum saya dan GADJET saya yang melancarkan perjalanan utk FULLY BF anak ke 2 saya KAISARA MARISSA.


INILAH YANG MAMPU SAYA BELI HASIL SIMPANAN RM50 SETIAP BULAN
LEPAS PUM SIMPAN DALAM COOLER BEG




SERONOK SANGAT TAK SAMPAI 15 MINIT DAH PENUH

Alhamdulillah ALLAH mudahkan perjalanan saya selama setahun utk FULLY BF..masuk tahun ke 2 ALLAH duga saya dengan sakit kepala yang amat teruk bagi saya maka bermulalah appoinment saya di HKL dan sampai saya kena buat CT Scan tapi ALHAMDULILLAH semuanya baik ,tapi masa tu susu saya sangat merudum...saya kesal sebelum ni saya hanya fikir say tak perlukan apa2 supplement coz susu saya dah banyak tapi hanya ALLAH yang tahu keperluan kita..Oleh sebab sakit saya ni pengeluaran susu saya sgt merudum..pum yang dahulunya tak sampai 10minit dah blh dapt 12oz tp pada masa tu nak dpt 3oc pun sangat susah hmpir sejam saya pum baru dpt 3-4 oz...masa tu ALLAH saja yanga tahu sedihnya saya...lepas tu saya mula google apa yang perlu saya buat untuk banyyakkan susu saya..tp pada masa tu saya lupa yang membuatkan susu saya kurang mungki sebab kesihatan saya..bila sakit badan saya jadi letih dan stress...so saya mula mencari supplement untuk membantu saya..dan pada masa tu jugak saya dah mula makan ubat tahan sakit... mungkin sebab itu juga susu saya merudum...
AKHIRNYA saya jumpa SHAKLEE..mula2 saya hanya beli set percubaan utk sebulan set basic sahaja...pada awalnya mmg susu saya tidak terus jadi banyak tapi saya dapat rasa sedikit2 sakit saya makin kurang dan badan pun tak letih sangat...saya teruskan lagi dengan pengambilan Ostematrik dan ESP..klik di sini untuk mengetahui apa yg saya ambil ..ALHAMDULILLAH walau susu saya susah nk dpt macam dulu tiap kali PUM..tapi masih cukup utk anak saya..Akhirnya tempoh 30 bulan saya berjaya..dan sekarang anak saya dah 2Y 1M..masih lagi Direct Feeding susah betul dah putus susu ni..tapi nikmat menyusu anak ni hanya ALLAH yang tahu.

                                                  Ini masa Kaisara Marissa berumur 1 tahun

 SET 3M SHAKLEE inilah yang saya ambil dalam membantu saya menjayakan target saya

Apa yang dapat saya simpulkan dalam cerita dan pengalaman saya ni...untuk Ibu2 yang berniat untuk FULLY BF

1) Niat dan semangat dari awal tahu je mengadung terus niat,,InsyALLAH niat yg suci pasti ALLAH mudahkan..lagi pun susu ibu kan SUNNAH RASULULLAH
2) Mencari ilmu tentang penyusun ibu pergi kelas or tanya merek yang berpengalaman,sekarang ni boleh je google senang sangat
3) Persiapan awal,rancang dan mula simpan duit jangan beli barang last minit..saya dulu simpan setiap bulan duit gaji RM50
4) Terus menyusu anak selepas bersalin,mmg kadang2 lepas bersalin susu tak keluar dgn banyak tapi kita fikir positif..kalau susu sedikit tak semetinya tk cukup untuk anak kita..susu ibu ni ikut keperluan anak awal2 myb sikit coz anak kita hanya perlukan sikit
5) Lepas bersalin kalau kat kg mai panggil Urut susu..ingat lg sehari bersalin mmg susah kuar susu tp lepas je mengurut susu keluar smapai basah2 baju asyik tukar baju je.
6) Jaga pemakanan, tak salah ambil supplement coz kita tak tahu apa yang kita makan cukup zatnya untuk badan kita.. dan yang paling penting jangan jadi mcm saya dah sakit dan susu merudum baru nak cari supplement.Walaupun tak terlambat tapi nak pulih dan naik semula sangat susah

Terima Kasih sudi baca pengalaman saya..Untuk Ibu2 yang inginkan tips dari saya boleh emailkan kepada saya : kmshop143@gmail.com