Friday, 29 July 2016

RESEPI BROWNIES KEDUT YANG MUDAH TAPI SEDAP


Kakma nk share resepi brownies kedut yang mudah tapi sedap yang kakma selalu buat...mudah sangat resepi yang kakma buat ni...selalu 1 jam dah siap buat sebiji brownies ni.. selalu brg mmg ada je kat umah kalau kawna nak dtg bgth sejam or 2jam awal mmg sempat je kakma buat brwonies ni..


Ni antara brownies yang kakma buat

Bahan2 yang perlu
100g tepung naik sendiri
30g serbuk koko
400g coklat (kakma guna coklat coin jenama Beryl's)
150g butter (guna unsaltbutter lg sedap)
100g gula perang
60g gula kastor
Telur 4bj
1 sudu esen vanila

Cara buat brownies senang sangat taknperlu mixer2 bagai cukup ada spatula

Cairkan coklat dan butter guna double boiler (kakma selalu letak air dlm kuali panaskan air..coklat n butter masukkan dlm periuk kecil masukkan dlm kuali yang ada air tadi masak sampai coklat n butter cair semuanya)

Semasa tunggu coklat n butter cair boleh campurkan bahan2 lain.

Bekas A
Pecahkan telur dan pukul guna spatula..dan sebati masukkan gula kasttor dan gula perang kacau masukkan esen vanila.

Bekas B
Tepung naik sendiri dan serbuk koko ayak terlebij dahulu..

Masukkan coklat n butter yg telah dicairkan dlm bekas A kacau hingga sebati.masukkan tepung yg di ayak sikit demi sedikit kacau hingga sebati

Siapkan bekas utk bakar utk acuan ni elok guna loyang 7x7.
Sapukan loyang dengan sedikit butter dan letakkan kertas minyak.

Boleh tuangkan bahan yang dah sebati tadi dalam loyang yg dah dilapik dengan kertas minyak..
Kalau nak tambah coklat chip ke badan ke boleh lah tabur..

Dah boleh bakar...bakar 30-40min ikut oven masing2
Kakma bakar suhu 90darjah celcius.

Dah masak nanti  tutup suis oven jgn terus bawa keluar brownies buka sikit pintu oven biarkan nanti baru brownies akan kedut cantik...

Kakma suka letak toping coklat...guna je nuttela ke, jem coklat gardenia ke or pernah kakma letak choki choki..hehe..sedap.

Ok selamat mencuba...