Monday, 24 July 2017

KESAN KEKURANGAN ZAT BESI


Kesan kekurangan zat besi walaupun tiada anemia boleh menjejaskan aktiviti harian seseorang.Jika di biarkan kesan kekurangan zat besi ini akan membahayakan seseorang.

Zat besi

Orang tu akan cepat penat dan kurang upaya untuk bersenam atau buat aktiviti fizikal.Jika beliau seorang pelajar proses pembelajarab akan terganggu kerana sukar untuk menerima dan memahami maklumat
Selain itu, keupayaan berfikir juga berkurang. Ini juga mempengaruhi kebolehan membuat keputusan yang tepat dalam hidup dan keupayaan menyelesaikan masalah.

Kesan lain kepada wanita pula iala gangguan kitaran haid, yang mana haid akan menjadi lebih panjang atau terlalu pendek.

Jika kekurangan zat besi tak diatasi, orang tu boleh mengalami anemia.

Antara simptom anemia akibat kurang zat besi ialah:

1. Gangguan tidur (insomnia)
2. Emosi tak stabil
3. Masalah tingkahlaku yang negatif
4. Tekanan perasaan
5. Restless leg syndrome - Rasa tak selesa pada kaki hingga tak mampu nak halang keinginan untuk gerakkan kaki supaya lebih selesa. 
6. Tisu badan tak dapat berfungsi dengan baik - memberi kesan kepada kulit, kuku, rambut.
7. Jangkitan yang kerap.

Sumber : FB DR. Fyda Noh

Jika anda ada simptom2 di atas jangan di biarkan kerana ia boleh membahayakan diri anda dan jika anda adalah ibu hamil ia juga akan membahayakan kandungan di dalam kandungan anda.
Anda boleh amalkan makanan yang tinggi zat besi seperti gambarajah di bawah.

Zat besi

Kakma syorkan anda ambil makanan tambahan seperti Vitalea, Vitamin C dan B complek.Kakma sendiri memang amalkan vitamin ini semasa hamil anak ke 3 kerana kakma memang mengalami masalah anemia.


Vitalea with iron Formula - Multivitamin yang kaya dengan iron, mengandungi 30 nutrisi harian lengkap, 12 vitamin dan 7 mineral penting yg disarankan oleh RDA.

Sustained Release Vitamin C - Fungsi utama pengambilan vitamin c adalah untuk membantu penyerapan zat iron yang terdapat dalam vitalea. Jadi ia digalakkan telan sekaligus dengan vitalea bagi membantu peenyerapan yang lebih optimun.

B Complex -  lengkap dengan folic asid yang mana sangat penting dalam penghasilan Hormon & sel- sel Darah merah dan penting untuk pembinaan tulang bagi mengelakkan kecacatan pada janin. 


Jika anda ingin dapatkan produk ini boleh hubungi kakma , klik sini utk whatsapp http://kakmashaklee.wasap.my/  
or boleh terus beli di website shaklee klik icon di bawah 



SHAKLEE Independent Distributor
Maisarah (ID 887111)
No Tel: 019-3624134
Email: kmshop143@gmail.com
COD area: kg padang balang, sentul , bandar baru sentul ,dato senu , jalan gombak , setapak ,gombak setia.

Sunday, 23 July 2017

CARA MENANGGALKAN SEL KULIT MATI DAN BINTIK HITAM DENGAN BERKESAN DAN SELAMAT


Kakma nak kongsikan cara menanggalkan sel kulit mati dan bintik hitam dengan berkesan dan selamat. Tahu tak shaklee ada 1 produk iaitu
Gentle Action Makeup Remover diformulasi bagi membersihkan kekotoran di lapisan luar kulit. Langkah ini penting bagi memastikan kekotoran tidak tersumbat di liang roma lalu menyebabkan masalah seperti jerawat dan bintik hitam.
Tanggalkan sel kulit mati dengan berkesan
Testimoni tanggalkan sel kulit mati


Ramai yang salah faham yang mana beranggapan makeup remover hanya utk mereka yg pakai makeup.Sebenarnya yang tak pakai makeup pun penting lagi2 yg pakai makeup tu wajib lah guna kan.

Selain untuk tanggalkan makeup ia bagus utk buang sel2 kulit mati dan kotoran yg melekat kat muka kita lagi2 jika kita keluar seharian..faham2 lah kan udara kat luar tu mcm mana kan?

Cara tanggalkan blackhead
Testimoni tanggalkan bintik hitam

Best makeup remover ni tau tak keringkan kulit dan menanggalkan sel kulit mati secara lembut dan diformulasikan dengan bahan2 semulajadi..

Nutriwhite Action Makeup Remover (150ml) 
Menjadikan kulit semakin lembut, licin dan berseri. Tunas Pokok Bic berfungsi menanggalkan sel kulit mati dngan lembut tanpa meninggalkan kesan . Kulit menjadi lebih tegang dan segar dengan ekstrak Aleo Vera. Kulit kelihatan lebih berseri dengan struktur yang lembut dan tidak berminyak. 

Nak kesan yang lagi best ambil bersama pencui muka nutriwhite gentlr deep foaming cleanser memang puas hati


Banyak lagi feedback dan testimoni dari mereja yang dan pakai set nutriwhite ni..kakma sendiri memang pakai set ni..dulu kulit kakma memang teruk, kakma dulu dah pakai macam2 jenis set kulit dan lagi sedih yang berbahaya pun kakma pernah pakai.Sekarang kakma setua dengan set nutriwhite ni bagi kakma biar lambat asal selamat.Kulit kakma pun dah banyak perubahan nampak makin sihat.
Baca lanjut mengenai set nutriwhite di sini

Jika anda ingin dapatkan produk ini boleh hubungi kakma , klik sini utk whatsapp http://kakmashaklee.wasap.my/  
or boleh terus beli di website shaklee klik icon di bawah 

Klik sini untuk order hanya rm98.75

SHAKLEE Independent Distributor
Maisarah (ID 887111)
No Tel: 019-3624134
Email: kmshop143@gmail.com
COD area: kg padang balang, sentul , bandar baru sentul ,dato senu , jalan gombak , setapak ,gombak setia.

Thursday, 15 June 2017

RESEPI MASAK LEMAK UDANG GALAH NENAS RINGKAT TETAPI SEDAP


Sejak puasa ni dah 4 kali kakma makan masak lemak udang campur nenas. 2 kali adik ipar kakma masak, 2 kali lagi lagi kakma masak sendiri guna resepi adik ipar kakma. Adik ipar kakma ni memang pandai masak memang sedaplah kalau dia masak. So kakma nak kongsikan resepi Masak lemak Udang Galah nenas rinkas tetapi sedap


Sedapkan? Memang selera kalau dapat berbuka puasa dengan masak lemak udang ni.

Ok kakma kongsikan resepinya.
Bahan2:
1. Udang ( selalu kakma beli udang galah rm15 dapat 13 ekor)
2. Bawang merah 3 *
3. Bawang putih 2 *
4. Lengkuas besar ibu jari tgan *
5. Kunyit hidup *
6. Lada kecik-letak *  4 or 5 biji kalau nk pedas lagi boleh letak lebih
7. Garam secukup rasa
8. Santan- kalu buleh guna santan pekat tak perlu tambah air, sebab air udang akan turun nanti
9. Nise ( gula melaka) 1 inci
10. ASam keping-1
11. Nenas 3 potong
12. Minyak-3 sudu besar

Udang Galah segar

Cara Masak
Tumbuk semua yg bertanda * smpai lumat..pahtu tumis kejap smpai naik bau.. lepas tu letak santan,garam,nise dan nenas, tunggu mendidih kejap..pahtu letak udang last skali.

Ok selamat mencuba..nanti dah masak kongsilah gambar kat komen yer...

RESVERATROL TERBUKTI BOLEH MERENCATKAN SEL KANSER DAN MERAWAT KANSER DARIPADA BERULANG


RESVERATROL terbukti boleh merencatkan sel kanser dan merawat kanser daripada berulang.


Kakma nak kongsikan kisah seorang pesakit kanser yang disahkan mengidap kanser payudara..
Selepas beliau habis buat kimoterapi beliau telah mengambik nutriferon,vitalea ,vitaC dan Ostematrik.. Beliau juga telah ambil vivix dlm masa 6 bln sebelum checkup seterusnya..

Semasa checkup seterusnya keputusan darah beliau sangat bagus lalu beliau bertanya doktor adakah ubat untuk merawat penyakitnya?

Doktor cakap tidak ada tetapi, mereka sekarang sedang buat kajian satu substance yang dipercayai mampu merawat kanser payudara dan mengelak kanser itu berulang lagi. Mereka memperuntukkan geran 1juta dolar untuk kajian mereka itu. Substance yang tengah mereka kaji adalah resveratrol. 

Selepas mendengar penjelasan doktor beliau pun terangkan kepada doktor tu sekarang beliau memang ambik resveratrol dari Vivix. Doktor memang terkejut lah sebab dia la org pertama yg berjaya membuktikan keberkesanan resveratrol ni dalam kajian mereka tu. 
Ini kerana hasil checkup darah beliau sangat bagus yang mana sel kanser tidak merebak.


Anda boleh tengok gambar di atas yang mana 4 kajian tentang kesan resveratrol yang telah merencatkan 4 jenis sel kanser iaitu kanserpayudara, kanserkolon, kanserprostat dan Lungcancer.Ini membuktikan yang revesrotrol sangat berjaya menghalang serta merencatkan sel kanser daripada merebak


Ini membuktikan produk vivix bukan sekadar testimoni tapi dibuktikan oleh kajian saintifik...dan revesratrol dalam vivix adalah paling tinggi berbanding produk lain...
Dan shaklee sentiasa jamin produknya SEMULAJADI SELAMAT & BERKESAN...
i






Lihat lah bagaimana bekas pengidap kanser ini survive. anda mungkin terkejut tengok perubahan beliau.

Jika anda atau saudara anda telah di sahkan pengidap kanser jangan berputus asa kerana setiap penyakit ada penawarnya dan kakma sangat2 syorkan Vivix shaklee ini.

Kakma pengedar shaklee sah 

APA ITU KANSER LYMPHOMA


Kakma baru saja mengetahui mengenai kanser Lymphoma itu pun setelah ada kawan kakma yang anaknya bekas pengidap kanser lymphoma tahap 4, nanti kakma akan kongsikan kisah anak beliau sebelum tu kakma kongsikan apa itu kanser Lymphoma.

Apa itu kanser lymphoma

Lymphoma adalah sejenis kanser darah yang bermula dari sel sistem imun dipanggil lymphocytes(limfosit). Seperti kanser lain, lymphoma berlaku apabila limfosit berada dalam keadaan pertumbuhan sel yang tidak terkawal dan berganda.Kanser lymphoma menjejaskan sistem limfa.Ia terbahagi kepada 2 iaitu
1) Lymphoma Non-Hodgkin yang kerap menyerang pesakit 55thn ke atas.
2) Lymphoma Hodgkin pula kerap menyerang org muda berusia 15 hungga 20thn dan mereka yang berusia 50thn ke atas.Tetapi apa yang membimbangkan banyak kes kanak2 mendapat kanser lymphoma jenis ini.

Tanda - tanda kanser lymphoma


Antara tanda2 atau gejala kanser Lymphoma ialah :

-sering keletihan
-merasa ketulan atau gumpalan pada leher, perut, bawah lengan atau pangkal paha
-gatal-gatal tanpa sebab diseluruh badan-hilang nafsu makan
-berpeluh-peluh diwaktu malam
-Kesan merah pada kulit-batuk-Sakit perut,pening dan muntah
-hilang berat badan tanpa sebab

Walaupun doktor belum dapat mengesahkan punca sebenar terjadikan kanser Lymphoma ini tetapi beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko mendapat kanser ini ialah pendedahan kepada ubat pembunuh serangga , merokok, bekerja di dalam industrik berkaitan kayu , sistem imun dan daya tahan penyakit yang rendah dan jangkitan kepada beberapa jenis virus.Bagi mengesahkan pesakit mengidap kanser lymphoma, penyakit ini akan didiagnos selepas membuat biopsi dibahagian tisu yang mungkin sakit. Jika keputusan biopsi dan ujian lain menunjukkan pesakit mengidap Kanser Hodgkin Lymphoma maka banyak lagi ujian yang akan dilakukan untuk mengenalpasti kanser berada ditahap mana dan sejauh mana ia merebak.

Dari segi rawatan, pakar perubatan akan menjalankan semua pemeriksaan dan ujian sebelum menentukan tahap penyakit dan jenis rawatan sesuai. Antara rawatan yang disediakan adalah terapi biologik atau imunoterapi, kemoterapi, terapi sasaran, terapi steroid, terapi radiasi, pemindahan sel stem dan pembedahan.


Bagi mengelakkan kita mendapat penyakit kanser kita perlu menjaga pengambilan makanan, bersenam dan mengamalkan gaya hidup sihat.Pemakanan kita memainkan peranan penting. Senaman pula membantu meningkatkan sistem imun atau daya tahan penyakit dalam diri kita, menguatkan tubuh serta membantu mengawal berat badan. Mengenai pemakanan, kita dinasihati supaya mengambil lima hidangan buah-buahan dan/atau sayur-sayuran dimakan setiap hari. Pengambilan daging merah seperti daging lembu atau kambing pula dikurangkan kepada 70 gram sehari, sementara pengambilan makanan dalam tin, makanan barbeku dan makanan yang diawet.Ini menunjukkan betapa penting kita mengambil makanan tambahan iaitu vitamin untuk memenuhi diet seharian kita.

Monday, 29 May 2017

MENDERITA GASTRIK DAN CARA RAWAT GASTRIK DI BULAN PUASA


Sempena bulan puasa ni kakma nak kongsikan pengalaman kakma sendiri yang menderita gastrik selama lebih 16 tahun dan cara kakma rawat gastrik yang dihadapi di bulan puasa. Bagi anda yang pernah diserang gastrik mesti tahu macam mana seksanya kan.


Syukur sangat esihatan kakma sejak 5 tahun nj banyak beza kesihatan kakma berbamding sebelum ini.
Sejak form 2 kakma di sahkan ada gastrik kronik. Masalah bila mkn lambat sakit, makan pedas tk boleh, makan banyak pun sakit.Memang kena jaga betul silap sikit je mesti kena serang gastrik lagi2 kalau bulan puasa.

Masa bulan puasa memang seksa sangat. teman kakma masa ni ubat gastrik air yg warna putih tu ada sokmo dlm peti sejuk..
1 lg ubat putih yg kunyah tu dan 1 lagi ubat biji bulat2 kecik boscapan kot namanya lupa dah nama apa coz dah 5 thn tk jumpa ubat tu.

Dulu masa sahur kakma akan mkn ubat2 tu utk elak sakit siangnya..
Lepas berbuka kakma mkn lg utk elak sakit mlm nya..coz perut terkejut bila berbuka mkn lebih sikit maklum lah seharian kosong..

Mcm tu lah kakma setiap bulan puasa dan selalunya mesti ada je yang tak cukup dgn ubat tu kakma akan pergi melawat klinik coz tak tahan sangat sakit terpaksa lah cucuk ubat bontot..huhu sedih bila ingat balik...
Masa tu fikir sampai bila lah kakma nk bergantung ngan ubat..masa bujang ok lah jgk sakit perut blh tido selimut bagai merengkok mcm udang kena goreng...lepas cucuk pun bukan boleg hilang terus sakit.

Tapi bila ada anak mmg tak boleh nak layan sakit macam zaman bujang, nak  menyusu anakmana nak urus anak2 terpaksa tahan sakit tu sambil buat tugas seorang emak. Lagi2 kalau kena serang gastrik time mengandung, Allah saja yng tahu seksanya.

Syukur Allah temukan kakma dgn vitamin semulajadi..awal2 kakma just abik utk tenaga n bantu proses menyusu ..tapi bonusnya gastrik kakma terkawal..bila baca2 balik tgk pengalaman org lain mmg bgs utk gastrik rupanya..

Sejak tu kakma cuba elak ubat, cuba tengok dulu mcm mana serasi tak dan akhirnya sekarang kakma bebas ubat gastrik...

Sahur..kakma akan bancuh dulu ESP 2 sudu dgn 1 cawan air
Makan nasi 2-3 senduk
Lepas tu mkn peppermint ginger , b complek dan oste (sedih toste kakma dah habis)
Berbuka..kakma akan makan kurma dan  minum ESP dulu ( esp ni best blander dgn buah apa2 jdkan jus) dan peppermint ginger 4bj baru makan berat.

Vitamin yang kakma amalkan

Syukur ya Allah dah berapa tahun kakma dapat puasa tanpa sakit gastrik..
Kawan2 yang pernah kena gastrik tahu lah macam man sakitnya kan...
Yang tak  pernah kena bersyukur lah..

Kawan2 baik kakma jadi saksi mcm mn kakma sakit dulu masa belajar..diaorg lah tlg sapukan minyak panas tlg sapu kat belakang kat labu betis....
terima kasih sahabat dunia akhirat kakma Siti Fatmawati Engku Noraini Engku Abdullah Azura Rahman Norasiah Mahmood Norasikin Mamat Cla Alyas Azmah Mohd Nor.

Jika anda ada masalah gastrik macam kakma cuba lah ikhtiar dengan set gastrik shaklee ni kerana kakma sendiri dan mencubanya dan sangat berkesan.
Jika anda ingin dapatkanubungi kakma , klik sini utk whatsapp http://kakmashaklee.wasap.my/ 

SHAKLEE Independent Distributor
Maisarah (ID 887111)
No Tel: 019-3624134
Email: kmshop143@gmail.com
COD area: kg padang balang, sentul , bandar baru sentul ,dato senu , jalan gombak , setapak ,gombak setia.

Thursday, 25 May 2017

PENGEDAR SHAKLEE AKTIF IPOH PERAK


KakFarah adalah pengedar shaklee ipoh yang aktif COD di ipoh perak. Pengedar shaklee ipoh anda ini adalah pengguna tegar produk shaklee sejak tahun 2013 lagi. Bermula dengan membeli set sakit lutut untuk suami tersayang , kakfarah tidak menyangka shaklee kini adalah sumber pendapatan kedua kakfarah dan keluarga.


Kakfarah juga berikhtiar untuk hamil dengan set ikhtiar hamil shaklee dan alhamdulilah selepas setahun sebulan kakfarah berjaya hamil selepas konsisten dengan set ikhtiar hamil. Kemudian kakfarah meneruskan pengambilan set hamil dan set berpantang shaklee. Alhamdulilah shaklee sudah sebati dengan keluarga kakfarah.

Sebagai pengedar shaklee ipoh yang aktif cod di ipoh, kakfarah bukan hanya menjual tetapi kakfarah sudah merasai sendiri keberkesanan produk-produk shaklee ini. Alhamdulilah sehingga sekarang, kakfarah dan keluarga sangat serasi dengan produk-produk shaklee. Jesteru itu kakfarah sangat teruja untuk berkongsi dengan anda semua tentang kebaikan produk shaklee yang telah menambah baik kan taraf kesihatan kakfarah sekeluarga.

Bagi anda yang berada di sekitar ipoh am nya, meru , chemorkhusus nya boleh hubungi kakfarah jika anda ingin mendapatkan produk-produk shaklee terus secara cash on delivery (cod). Perkhidmatan ini adalah percuma dan tiada sebarang caj . 

Kakfarah hanya akan berikan konsultasi secara percuma kepada anda yang membeli dengan kakfarah sahaja dan konsultasi ini adalah eksclusif kepada anda yang membeli dengan kakfarah sahaja.

TRIP PERCUMA SHAKLEE KE JEPUN HARI PERTAMA HINGGA KE 3


Assalamualaikum semua, malam ni kakma nak kongsikan perjalanan trip percuma shaklee ke jepun yang kakma sertai mulai 13 Mei sehingga 20 Mei. Sejujurnya kakma masih tak boleh move dari bercerita tentang trip ini kerana ia sangat istimewa apa lagi dengan layanan istimewa yang shaklee berikan dan sediakan.


Aktiviti dan tempat yang kami pergi sepanjang trip shaklee ke Jepun


Kakma ada kongsi ringkas kat Sini

Hari pertama jejak kaki di tanah Matahari Terbit pagi-pagi tu kami terus dibawa ke Toki Premium Outlet.Apa yang best beg kami semua dihantar terus ke bilik hotel iaitu di Gero; tempat Onsen paling best di Jepun, so kami tak perlu bawa beg2 besar kami bersama.Seharian kami dibenarkan shopping apa yang sgt terharu sesampai je di TOKI kami di tunjukkan tempat solat, ini lah yang kakma terharu setiap kali join trip shaklee kewajiban kami sebagai muslim sangat di titik beratkan.

Hasil shopping di TOKi outlet

Malamnya kami ada dinner iaitu kaiseki dinner merasa lah kakma diner dengan berpakaiam tradisional jepun iaitu Yukata mengikut cakap tour guide kakma diner ni selalunya orang jepun makan sekali atau dua kali je setahun, ye lah kos diner ni mencecah ribuan ringgit untuk 1 orang.


Kaiseki diner pakai Yukata


Hidangan pertama



Hari kedua, kami dibawa ke Takayama Morning Market & Old Town Sannomachi. Lepas tu, kami dibawa sejam perjalanan ke Shirakawa-Go; perkampungan Jepun yang dapat pengiktirafan UNESCO World Heritage Site. Apa yang best hari kedua ni kami telah memakai Yukata yang telah di berikan oleh shaklee.Harga yukata ni pun bukan murah lebih 10000yen siap dengan terompah lagi shaklee sediakan.
1 set Yukata yang diberikan oleh shaklee


Sekitar morning market di Takayama


Shirakawa-Go




Dapatkan kami mendalami tradisi orang jepun, bila pakai yukata dan terompah jalan pun kena sopan2 kan..hehe. Bila sampai je kat morning market ramai orang2 jepun yang kagum tengok kami ramai2 pakai yukata siap ada yang nk bergambar dengan kami tak kurang juga pelancong luar dah rasa macam artis kami ni.




Malamnya kami ada diner lagi, makanan jepun ni unit.. kakma cuba untuk makan semua tapi ada juga yang tk blh nak telan.hehe

Hari ketiga, kami di bawa ke satu-satunya Snow Wall di dunia; Tateyama Kurobe Alpine Route. Secara peribadi kakma memang tak sabar nak pergi ke sini kerana impian kakma nak pegang dan main salji.Apa yang best sepamjang perjalanan pergi dan balik ke sini kami perlu melalui 6 jenis kenderaan.Memang sangat mengujakan dan paling kagum setakat ini hanya shaklee satu2nya MLM yang bawa delegasi ke Snow wall Alpine Route ini.











Masa sampai di puncak Alpine Route ni dah masuk zohor, lagi sekali kakma terharu bila shaklee sewa bilik di hotel puncak Alpine Route khas untuk kam solat jamak zohor dan Asar. Ini lah yang buat kakma seronok join trip shaklee yang mana tak perlu risau bab solat.Lepas solat kami dijamu bento lunch di hotel tersebut,boleh bayanglah kan harga makanan kat puncak sana tu mesti mahal kan.Makanan pun best sangat.




Sejujurnya masa sampai kat area snow wall tu kakma mengalirkan airmata,rasa macam tak percaya kakma dapat ke sana dan pegang salji. Sebelum ni kakma hanya mampu berangan tapi sejak kakma serius buat shaklee banyak angan2/ impian kakma tercapai.Lepas ni kakma kena kerja kuat supaya kakma dapat bawa suami dan anak sekali join trip shaklee.





Cukup dulu aktiviti 3 hari kakma kongsikan dalam entry ni, nak cerita semua memang panjang kalau nak cerita semua dalam satu entry.


video
Meh layan video pendek trip mewah shaklee selama 7 hari ni dulu.

Jika anda nak rasa trip best sebegini jom join shaklee dengan kakma nanti kakma tunjuk jalan macam mana nak dapatkan tiket untuk join trip2 mewah shaklee ini.
Whatsapp kakma  http://kakmashaklee.wasap.my/

SHAKLEE Independent Distributor
Maisarah (ID 887111)
No Tel: 019-3624134
Email: kmshop143@gmail.com
COD area: kg padang balang, sentul , bandar baru sentul ,dato senu , jalan gombak , setapak ,gombak setia.