Sunday, 29 July 2018

Tips Mencegah HMFD Daripada Menular


Banyak Kes HFMD yang menular di negara kita. Statistik menunjukkan peningkatan sangat ketara di sesetengah tempat. Jadi kita dinasihatkan supaya sentiasa berjaga dan ambil langkah awal bagi mencegah HFMD kerana mencegah itu lebih baik.



Kakma nak kongsikan beberapa tips untuk mencegah HFMD yang di kongsikan oleh doktor Aesyrin Rushdan di Fb beliau.

Sebagai mak dan ayah memang perlu alert hal anak-anak dan kesihatan diaorg.
So nak elak anak kena HFMD atau apa saja penyakit berjangkit pastikan 👇👇👇👇

🔴 Tingkatkan imun anak dengan makanan yg mampu meningkatkan sistem pertahanan tubuh anak. 
✔️Buah dan sayur mempunyai vitamin dan mineral yg membantu meningkatkan sistem imunisasi anak.
✔️Kalau anak menolak untuk makan sayur atau memilih makanan maka tak salah untuk memberi multivitamin seperti VITALEA FOR CHILDREN kepada anak disamping sentiasa mencari jalan untuk buat anak suka makan sayur dan buah.
✔️Antara buah yg mampu meningkatkan imun tubuh adalah buah labu yg terdapat dalam NUTRIFERON.
✔️HERBALBLEND disapu pada ruam-ruam yg timbul di tangan dan kaki bagi mengurangkan rasa gatal, anak lebih selesa dan sembuh lebih cepat tanpa parut yg sangat jelas.

🔴 Pastikan kebersihan alat permainan anak-anak, persekitaran dalaman dan luar rumah/taska/tadika sentiasa di jaga. 
✔️Bersihkan secara kerap dan berjadual.
✔️Penggunaan BASIC-H sebagai pencuci bukan saja baik untuk membunuh kuman yg menyebabkan penyakit malah selamat untuk tubuh dan ekosistem.

🔴 Pakaian, sarung tilam, bantal atau apa saja yg kontak lansung dengan anak/cairan badan anak yg ada tanda HFMD perlu dicuci agar tidak menjangkiti orang lain. 
✔️GET CLEAN FRESH LOUNDRY mampu membantu mak dan ayah.

🔴 Pastikan kebersihan tubuh badan anak di jaga. 
✔️Selain membersihkan, penting juga untuk memastikan sabun atau detergent yg digunakan sesuai untuk kulit bayi, lembut dan selamat digunakan.

🔴 Elak dari berada di tempat/persekitaran yg sesak.

🔴 BERJUMPA DOKTOR UNTUK RAWATAN DAN NOTIFIKASI PENYAKIT.

🔴 KUARANTIN...KUARANTIN...KUARANTIN SEKIRANYA ANAK ADA TANDA/GEJALA HFMD.

Semoga berkongsian doktor Aesyrin dapat membantu kita ibu2 

Tuesday, 24 July 2018

Cara Hilangkan Parut Chickenpox


Naik chickenpox ketika dah dewasa ni sangat mengerikan.. ini kerana kesan chickenpox pada orang dewasa sangat teruk.
Kakma nak kongsikan pengalaman puan Lenda tentang bagaimana dia diserang chickenpox dan apa yang beliau lakukan untuk hilangkam parut chickepox yang teruk terutamanya di bahagian muka sehingga kulit beliau kembali cantik dam mulus.



Assalammualaikum, izinkan lenda berkongsi pengalaman dijangkiti chickenpox. Sangat berbeza jika kita dijangkiti chickenpox ketika dewasa dan kanak-kanak.
.

Masa itu lenda Ingat lagi bulan puasa, lenda balik ke rumah ibu mertua untuk menyambut Ramadhan. Memang menjadi kebiasaan setiap kali menyambut puasa kami sekeluarga akan pulang ke kampung.
.

Semasa bangun sahur, ketika lenda hendak sikat rambut rasa seperti ada gelembung air di belakang telinga. Mulanya cuma ingat gelembung biasa. Lepas itu terperasan ada gelembung di bahagian tangan , terus terfikir 'aku terkena kudis buta ke??'
.

Kemuncaknya, apabila lenda buat kerja rumah. Bila badan berpeluh makin naik gelembung air timbul di bahagian badan dan muka. Badan pula mula rase sakit-sakit, kepala mula rasa berdenyut. Dah nak masuk waktu asar, lenda terus lemah tidak boleh hendak bangun. Masa itu badan mengigil kesejukan. 
.

Mula muntah-muntah, ibu mertua lenda yang perasan berkemungkinan besar lenda terkena chickenpox, ada beberapa pertua orang lama-lama mak mertua lenda terangkan jika terkena chichkenpox, tapi dlm keadaan yang sakit lenda tak amik peduli, rase hendak menagis pun ade terlalu bisa badan-badan dan terlalu sakit kepala. Petang tu kami mengambil keputusan untuk Pulang ke Johor dan bercadang untuk singgah di rumah emak yang terletak di Segamat. 
.

Dalam perjalanan pulang , lenda tidur kerana terlalu sakit sehinggakan tidak mampu untuk membuka mata, dalam perjalanan itu juga kira-kira 2 jam lenda tak pasti berapa kali lenda muntah. sampai sahaja di rumah emak, lenda terus terbaring di bilik.
.

Setelah selesai berbuka puasa kami pun meneruskan perjalanan pulang ke johor, yang mengambil masa kira-kira 3 jam. 
.

Sepanjang perjalanan lenda hanya tidur berselimut dan berstokin . Walapaun badan berpeluh tetapi rasa sejuk mencucuk-cucuk.
.

Ketika lenda tidur taklah terasa kesakitannya, tetapi apabila terasa, Allahhu Akbar! Hanya Allah sahaja yang tahu.
.

Betullah kata orang tua tua. Biar kena chikenpox semasa kecik. Tidaklah terasa Sakit sangat. Bila terkena semasa kita dah dewasa, memang sakit yang teramat. Muntah-muntah sehinggakan tiada apa yang boleh dimuntah.
.

Perjalanan ke johor lenda rasa lama sangat, Suami terus menghantar lenda ke bahagian kecemasan, Hospital Sultanah Amin ah (HSA) 
.

Sampai di HSA. Tunggu punyalah lama tapi  bila berjumpa doktor, doktor cakap lenda demam biasa.ruam biasa. Jadi kami Pulang ke rumah. Tapi keadaan makin teruk. 
.

Keesokan paginya lenda pergi ke panel klinik tempat lenda bekerja. Doktor terkejut melihat terlalu besar gelembung yang tumbuh di badan lenda. Doktor hanya mampu beri suntikan untuk meredakan kesakitan dan cuti rehat selamat 2 minggu, Setelah itu lenda pulang ke rumah keadaan makin lemah dengan selera makan pun tiada. Lenda cuba makan nutriferon dan sustained release vitamin C untuk Kuatkan Sistem imun. 
.

Setelah 2 minggu alhamdulillah parut-parut chickenpox semakin kering. Hanya tinggal bekas-bekas sahaja, bayangkan lagi beberapa minggu hendak menyambut hari raya Tapi parut chickenpox sangat teruk. 
.

Lenda cuba alternatif lain, iaitu dengan amalkan set radiant 4 Shaklee. Alhamdulilah sangat-sanagt membantu lenda  untuk memulihkan semula parut- parut chiknepox terutama di kawasan muka.
.

Syukur sangat sekarang kulit muka semakin licin dari yang dulu berkat amalkan radiant 4. Keyakinan diri kembali semula. 
.
Jika anda di serang chickepon seperti puan Lenda blh lah anda ikhtiar dengan vitamin shaklee seperti yang puan Lenda amalkan. 

Jika anda berasa di sektar sentul ,gombak dan setapak anda boleh lah hubungi kakma di talian 0193624134. Ini kerana kakma adalah pengedar shaklee sentul , gombak dan setapak.

Monday, 23 July 2018

Cara Merawat HFMD dengan berkesan


Ada ke cara untuk merawat HFMD? Insya Allah pasti ada..selari dengan firman Allah setiap penyakit ada penawarnya.. Oleh itu saya ingin kongsikan cara merawat HFMD dengan berkesan yang mana ia telah diamalkan oleh kawan terdekat saya.

Jom kita lihat perkongsian beliau.
Ini kisah kawan saya yang mana anak beliau yang berumur 1 tahun lebih telah di sahkan mengidap HFMD lagi merisaukan beliau ialah anaknya adalah pre mature so antibodi badan anaknya sedikit lemah berbanding kanak2 lain2... seperti kita tahu tiada rawatan khas untuk HFMD lalu kawan saya ini berikhtiar sendiri bagi mempercepatkan proses penyembuhan dan mengelakkan agar ia tidak merebak.

Beliau ikhtiar dengan supelemen Nutriferon bagi memastikan antibodi badan anak beliau kiat untuk melawan virus HFMD tersebut

Beliau juga menyapukan krim semulajadi herbablend bagi mengawal keselesaan akibat bintik2 di tangan dan kakin

Alhamdulillah dalam masa 4 hari anak beliau sudah sembuh daripada HFMD.. syukur.

Jika anak anda juga mengidapi HFMD anda boleh lah berikhtiar dengan suplemen ini..

Bagaimana nak dapatkan suplemen ini boleh lah hubungi saya 0193624134.

Tuesday, 13 March 2018

TESTIMONI YOUTH SKINCARE


Testimoni Youth skincare. Sebelum kakma kongsikan Testimoni kakma terangkan dulu mengenai produk YOUTH SKINCARE  ini.

Revolusi produk kecantikan kulit yang telah diuji secara klinikal membuktikan 100 % wanita memiliki kulit lebih muda.
Pengguna Youth melalui indek kulit didapati 2/3 dari pengguna mempunyai kulit 10 tahun lebih muda  

100 % vegan Berasaskan tumbuhan
Dijamin bebas dari 1500 bahan kimia berbahaya 
Direka oleh pakar kulit antarabangsa dan mengambil 8 tahun research dan 8 paten pending.

Paling anda tak sangka mengandungi muscadine grape + lotus japonicus + apple stem cell + ekstrak schisandra chinensis fruit + vital repair complex

Mampu mengurangkan masalah kedutan pada kulit wajah
Mampu mengecilkan saiz liang pori
Mampu memperbaiki tona kulit tidak sekata 
Mampu menganjalkan kulit wajah
Mampu memperbaiki tekstur kulit wajah 
Mampu mengurangkan dan memperbaiki pigmentasi pada wajah
Membantu menaikkan seri wajah dan mencerahkan kulit
Membantu memudarkan parut jerawat dan jeragat 

Kakma kongsikan testimoni dari mereka yang dah mencuba Youth skincare.

1. Saudara Naquib.
Beliau mempunyai masalah parut jerawat yang sangat dalam yang dah lama iaitu lebih 20 tahun tapi tengok lah hasilnya sangat menakjubkkan.
2. Saudari Adilah.
Mempunyai masalah kulit berminyak, berjerawat dan berparut. Tetapi tengoklah selepas menggunakan Youth sangat berbeza warna kulit pun lebih cerah dan sekata.
3. Puan Hooi.
Mempunyai masalah tompok hitam yang di alaminya lebih 20thn.Beliau dah cuba mcm2 produk tapi dengan Youth penggunaan tak sampai sebulan tompok hitam semakin pudar.

4. Puan Rozyta
Mempunyai masalah jeragat dan kulit kusam dan lingkaran bawah mata. selepas menggunakan youth kulit juka lebih cantik, cerah dan masalah jeragat hampir hilang.


Banyak lagi testimoni lain nanti kakma akan kongsikan dalam entry seterusnya..jangan lupa follow yer.

Anda berminat dan mahu memiliki Youth. order sekarang dan anda akan mengetahui cara pemakaian yang berkesan ini kerana kakma telah hadir ke roadshow Youth yang di kendalikan oleh pakar kecantikan antarabangsa yang menjadi ketua penyelidikan dalam membangunkan Youth skincare ini dan kakma juga telah hadir Youth party yang di kendalikan oleh pakar nutrisi shaklee yang mana mereka telah ajar cara pakai yang betul dan berkesan.




Jika ingin tahu lanjut mengenai Youth skincare  boleh hubungi kakma 0193624134.

Jika anda ingin dapatkan produk ini boleh hubungi kakma , klik sini utk whatsapp http://kakmashaklee.wasap.my/  

SHAKLEE Independent Distributor
Maisarah (ID 887111)
No Tel: 019-3624134
Email: kmshop143@gmail.com
COD area: kg padang balang, sentul , bandar baru sentul ,dato senu , jalan gombak , setapak ,gombak setia.

Monday, 12 March 2018

YOUTH - SKINCARE SEMULAJADI, SELAMAT DAN DI JAMIN BERKESAN


Skincare semulajadi? Skincare Selamat? Skincare dijamin berkesan? Ada ke?
Ada ke Skincare semulajadi? Macam susah nak dapat sekarang ni lagi lagi yang di jamin berkesan 100%.



Ya jika anda masih mencari cari skincare yang selamat semulajadi dan dijamin berkesan 100% ini lah jawapannya YOUTH skincare iaitu produk terbaru dari shaklee yang baru di lancarkan 1 Mac Yang lepas secara umum.

Tapi untuk leader shaklee yang terpilih ada yang dah mula pakai sejak Jan 2018 dan buat leader shaklee yang layak dah mula boleh di beli sejak 1 Feb 2018.



Menariknya bula di lancarkan pada 1 mac 2018 pada 3 mac juala di talian telah out of stock melebihi 500 set terjual dan 5 Mac telah habis di seluruh malaysia melebihi 1000 set terjual. Stok baru akan mula masuk pada 18 Mac nanti.

Ini lah fenomena Youth, alhamdulillah ini kerna sudah ramai yang sedar tentang kepentingan memilih skincare yang selamat tetapi bonusnya di jamin 100% berkesan.

Kenapa shaklee jamin 100% berkesan? Ini kerana untuk hasilkan Youth ni kajian telah di lakukan selama 8 tahun dan telah di bangunkan oleh saintis dan pakar kecantikkan bertaraf antarabangsa. Dan menariknya untuk membuktikan Youth skincare ni di jamin berkesan shaklee telah lakukan ujian klinikal terhadap 100 org yang berusia dari 20an hingga 60an. 


Keputusan ujian klinikal mendapati penggunaan selamat 7 hari telah membuktikan 100% wajah mereka lebih muda dari sebelum menggunakkan Youth skincare dan bila mereka menuruskan penggunaan selama 3 minggu keputusannya 2/ 3 dari mereka mendapati skin indek mereka lebih muda 10 tahun dari sebelumya.

Ini lah jaminan shaklee. Produk Youth skincare ini ada 8 patern dan patern pending, bebas dari 1500 bahan kimia berbahaya.



Jika anda memang mementingkan keselamatan dan mencari cari produk skincare yang semulajadi, selamat dan di jamin berkesan Youth skincare lah jawapannya.

Menariknya jika anda membuat belian bulan ini anda akan dapat penjimatan berganda, Ini kerana shaklle ada offer bulan ini. Anda buat belian 1 set iaitu pencuci, Toner, krim siang, krim malam dan serum ada dapat percuma Radiant C n E yang bernilai rm400 ++. Sangat berbaloi.

Anda boleh tengok Testimoni di sini.

Jika ingin tahu lanjut mengenai Youth skincare  boleh hubungi kakma 0193624134.

Jika anda ingin dapatkan produk ini boleh hubungi kakma , klik sini utk whatsapp http://kakmashaklee.wasap.my/  

SHAKLEE Independent Distributor
Maisarah (ID 887111)
No Tel: 019-3624134
Email: kmshop143@gmail.com
COD area: kg padang balang, sentul , bandar baru sentul ,dato senu , jalan gombak , setapak ,gombak setia.


Saturday, 9 December 2017

PENGEDAR SHAKLEE SENTUL SEJAK 2012 - STOK SENTIASA ADA


Kakma merupakan pengedar shaklee sentul Kuala Lumpur yang sangat aktif. Hubungi kakma di talian 0193624134. ID 887111  dan FB Mai mdsaupi.

Pengedar shaklee sentul paling aktif

Kakma merupakan pengedar shaklee sentul sejak 2012 dan masih aktif sampai sekarang. Jika anda ingin dapatkan apa2 saja vitamin shaklee boleh lah hubungi kakma melalui vall atau whatsapp. Kakma akan syorkan vitamin yang paling sesuai dengan masalah yang anda hadapi dan akan guide anda sehingga anda mendapatkan kesan yang terbaik.

Kakma sendiri telah mengamalkan shaklee sejak 2011 sehingga sekarang malah semua ahli keluarga kakma juga mengamalkan shaklee. Semua produk shaklee kakma telah amalkan Alhamdulillah kualiti kesihatan kakma dan keluarga sangat berbeza sejak amalkan shaklee.

Kisah kakma dan gastrik

Kisah kakma dan HB Low

Kisah kakma Bersalin dan berpantang

Pengedar shaklee sentul


Kakma juga merupakan mentor bisness shaklee sejak 2012 yang mana merupakan Founder kepada OMS group dan telah melahirkan ramai leader di dalam group kakma iaitu lebih 30 org telah berjaya mendapatkan bonus 4 angka sebulan. Kakma sendiri sangat serius dengan bisness shaklee hinggakan kakma berani berhenti kerja di UTM dan menjalankan bisness shaklee secara sepenuh masa.



Kakma telah berjaya mendapatkan insentif kedua yang shaklee sediakan buat SID selepas cash bonus iaitu Car bonus sejak 2013. Alhamdulillah setiap bulan kakma layak dapat Car bonus sejak mac 2013 hingga sekarang tanpa miss. Setiap tahun juga kakma berjaya melayakkan diri ke convention iaitu percutian percuma bertaraf 5 bintang yang shaklee sediakan buat SID yang layak.Kakma telah layak pergi ;
2014 - Amerika Syarikat
2015 - Umrah ziarah Abu dhabi dan Dubai
2016 - Langkawi Kedah
2017 - Jepun

Jika anda sedang mencari cari bisness untuk menambah pendapatan kakma sangat alu alukan anda join shaklee bersama kakma.. Bisness shaklee tak perlu modal beribu hanya perlu semangat dan kesungguhan yang tinggi dan tidak putus asa. Kakma akan bimbing anda sehingga berjaya. Kakma ada group support yang sangat kuat dan sangat tinggi sikat tolong menolong. Anda pasti tidak menyesal jika mendaftar di bawah kakma.

Buat anda sekita sentul ingin dapatkan produk shaklee jangan lupa hubungi kakma 0193624134.. kakma merupakan pengedar shaklee sentul Kuala Lumpur paling aktif dan berjaya.

Thursday, 5 October 2017

SAYA RAJIN BERSENAM TAKKAN SAYA ADA MASALAH KOLESTROL




Saya rajin bersenam takkan saya ada masalah kolestrol.
Shahril 36 seorang yg aktif di kejarkn ke hospital di dapati 2 saluran jantung tersumbat.

Dia lupa yg saluran tersumbat adalah di sebabkn "oxidised cholestrol" yg di serang oleh radikal bebas. Radikal bebas yg tak di jinakkn dgn anti oxidan mjadi liar myerang nucleus sel mjadi ia rosak.Ini permulaan kpd pnyakit stoke,heart attack dan kanser.Inilah jga penemuan tbesar slps 50 thn dlm bidang perubatan yg ramai tak tau dan tak kisah."Free Radical Theory".

Sumber radikal bebas adalah dari mkanan dan minuman yg mgandungi bahan tak asli spt perasa tiruan,pewarna tiruan,peresevatives tiruan,tekanan,merokok,mkanan bergoreng dan di bakar dsb.

Sumber anti oxidan adalah dari makanan,buah2an serta sayuran yg tinggi kandungan anti oxidan spt Vit A(beta caotene lbh selamat) vit C(min 2000 mg sehari utk cegah kanser) vit E(min 400 -1600 iu)...

Bg kite yg tak sempat amalkn buah2an dan sayuran yg byk pastikn dpt supplement semulajadi yg dah di uji oleh sains dan masa.Pastikn ia slmt.

Baru kemarin kite di kejutkn dgn kematian seorang yg dulunye sihat dan selalu buat medical check up..doktor mgesahkn dia sihat..tiba2  mgikut kata suaminye dia merasa letih dan sukar bnafas 2 bln lps tp setelah di diagnos di ampang puteri injab jantungnye rosak teruk..dia mgalami komplikasi pendarahan sewaktu operation dan meninggal dunia smlm.

Al Fatihah.


PENCEGAHAN adalah mgubah gaya hidup.Kite dpt lakukn jika kite sygg diri sendiri.Sya telah amalkn anti oxidan smulajadi dlm kadar yg tinggi sejak 27 thn yg lalu.Skrg sya tambahkn dgn VIVIX 2 x sehari.

Wednesday, 13 September 2017

AMALAN PEMAKANAN YANG TIDAK SIHAT PUNCA KECACATAN JANIM DALAM KANDUNGAN


Setiap ibu bapa mengharapkan bayi yang bakal dilahirkan sihat, selalu kita bertanya atau di tanya bayi dalam kandungan lelaki ke perempuan mesti kita jawap tak kisah lelaki ke perempuan yang penting selamat dan dipermudahkan bersalin dan bayi sihat serta sempurna. Memang kita akui dan sentiasa percaya cacat atau tidak janin yang dikandung sememangnya ketentuan Tuhan.


Walaubagaimana pun sebagai ibu bapa kita haruslah berusaha untuk mengelakkannya.Tahu kah kita amalan pemakanan yang tidak sihat boleh menyebabkan janin cacat. Amalan pemakanan yang sihat sebaiknya diambil sebelum atau semasa kita sedang merancang untuk hamil lagi.

Apa yang perlu kita lakukan untuk mengelakkan dari kecacatan janim adalah:

Makan Makanan Sihat
Kita perlu makan makanan yan sihat ini kerana kita adalah apa yang kita makan.Makanlah menu makanan yang mengandungi lima jenis makanan utama yang amat diperlukan oleh tubuh. Setiap hari kita perlu mengambil makanan berupa karbohidrat, sayuran, susu, protin.

Ambil Asid Folik
Ia penting diambil oleh wanita yang merancang untuk hamil dan teruskan sehingga bersalin. Kajian yang dilakukan menunjukkan pengambilan asid folik sebelum kehamilan dan semasa kehamilan mampu menurunkan risiko melahirkan bayi dengan kecacatan otak dan sum-sum tulang belakang hingga 80 peratus.Info lanjut tentang risiko kekurangan asid folik boleh baca di sini

Berhenti Merokok
Ramai wanita sekarang yang merokok. Sekiranya kita berhasrat untuk mendapat bayi yang sihat dan sempurna sebaiknya hentikan amalan ini. Merokok ketika hamil akan mengakibatkan bayi yang kita kandung lahir dengan berat badan yang kurang dan berisiko besar untuk cacat.




Elakkan Alkohol
Alkohol dan kafein adalah dua perkara yang perlu dijaga oleh wanita yang hamil. Tidak ada kadar alkohol  yang selamat untuk diambil oleh wanita ketika hamil. Kafein yang terdapat dalam minuman seperti teh, kopi, soda dan coklat juga harus dikurangkan.Lagipun sebagai Islam agama kita sangat melarang kita mengambil alkohol dan hukumnya haram.

Ikut Nasihat Doktor
Jika kita perlu mengambil apa-apa ubatan kita harus mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu jangan mengambil sebarang ubat-ubatan tanpa cadangan doktor. Mengambil ubat-ubatan tanpa nasihat doktor dengan dos yang tidak tepat akan membahayakan bayi dalam kandungan.

Apapun sebagai muslim kita perlu sentiasa bersangka baik dan berdoa kepada ALLAH agar semuanya dipemudahkan dan bayi yang kita kandung sihat dan sempurna.Jika anda mencari makanan tambahan semasa hamil bagi melengkapkan nutrisi harian anda bleh baca.

Tuesday, 12 September 2017

RISIKO HB LOW SEMASA HAMIL KEGUGURAN, JANIM MATI DALAM KANDUNGAN DAN TUMPAH DARAH SEMASA BERSALIN


Kakma masih ingat semasa kakma hamil anak pertama setiap kali check up HB mesti low dan memang di tulis dgn pen merah. Seingat kakma memang merah lah sokmo.
Masih terngiang-giang kata-kata nurse setiap kali bacaan Hb low mesti nurse cakap bahaya kalau awak tak usaha naikkan Hb ni nanti awak boleh tumpah darah semasa bersalin, boleh bersalin awal, keguguran atau lagi risau janim boleh mati dalam kandungan. Bila dengar macam ni hati ibu mana tak risau kan lagi-lagi kakma hamil anak pertama tak ada pengalaman lagi lah seriau kan.


Tak cukup dengan vitamin yang klinik bagi, doktor syorkan beli lagi vitamin kat farmasi kakma memang ikut je asalkan Hb kakma naik. Doktor juga suruh kakma makan sayur bayam, kerang dan juga hati ayam. Bab hati ayam ni doktor pesan juga tak elok ambil selalu, mujurlah kakma pun tak berapa gemar hati ayam ni. boleh di katakan setiap hari lah kakma masak sayur bayam sampa naik bosan jugak lah.. bab kerang lak memang sedap lah kan tapi sedihnya kakma ni kulit alergik sikit jadi gatal2 kalau makan kerang.

Selepas kakma cuba macam2 yang sedihnya HB kakma tetap Low kalau naik pun sikit sangat dan ada juga makin turun. Sehinggakan kakma mesti buat pemeriksaan setiap 2 minggu. Alhamdulillah kakma selamat bersalin anak pertama. Masa bersalin tu hanya ALLAh yang tahu betapa risaunya bila kakma ingat balik risiko2 yang di katakan oleh nurse dan doktor. Mereka tak salah ini kerana tugas mereka untuk bagitahu agar kita berjaga-jaga.



Lepas anak sulung kakma beruur setahun 2 bln kakma di sahkan hamil anak ke 2 dan sedihnya Hb masih Low. Kakma ikhtiar lagi untuk naikkan HB tapi sedihnya bacaan Hb makin menurun sehingga bacaan 8. Di akhir kehamilan doktor minta kakma buat pemeriksaan thalesimia dan akhirnya kakma di sahkan Thalesimia thread (pembawa thalesimia). Doktor bagitahu normal bagi pembawa thalesimia HB Low. Namun risiko seperti tumbah darah dan bayi mati dalam kandungan tetap ada.

Selepas 5 tahun kakma di sahkan hamil anak ke 3 dan kali ni kakma dah memang amalkan vitamin sejak sebelum hamil.Syukur masa pemeriksaan hamil kali pertama bacaan HB kakma cantik tak ada lagi tulisan merah dalam buku pink kakma. Dan paling seronok bacaan last sebelum bersalin ialah 14.2 kakma tak pernah dapat bacaan macam tu walau masa anak dara. Ini membuktikan walau kakma "pembawa Thalesimia" bacaan Hb tetap boleh naik jika amalkan vitamin yang sesuai dan betul.

risiko HB low semasa hamil


Vitamin apa yang kakma amalkan? ini lah dia 3 serangkai yang memang kakma amalkan dari sebelum hamil hingga sekarang iaitu kakma masih menyusukan sepenuhnya anak ke 3 kakma yang dah berusia 2 tahun 3 bulan.

cara atasi Hb ;ow semasa hamil



Vitalea with iron Formula - Multivitamin yang kaya dengan iron, mengandungi 30 nutrisi harian lengkap, 12 vitamin dan 7 mineral penting yg disarankan oleh RDA. Jadi kepada ibu- ibu yang mengalami tekanan darah atau hb rendah boleh mengambil 2 biji vitalea sehari.

Sustained Release Vitamin C - Fungsi utama pengambilan vitamin c adalah untuk membantu penyerapan zat iron yang terdapat dalam vitalea. Jadi ia digalakkan telan sekaligus dengan vitalea demi untuk naikkan bacaan Hb. Selain itu ia melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat.

B Complex -  lengkap dengan folic asid yang mana sangat penting dalam penghasilan Hormon & sel- sel Darah merah dan penting untuk pembinaan tulang bagi mengelakkan kecacatan pada janin. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.



Buat anda yang ada masalah HB low semasa hamil seperti kakma cuba lah ikhtiar dengan set hamil shaklee ni, In sya ALLAH anda pun akan dapat result seperti kakma. Kakma akan kongsikan cara makan yang betul dan tips2 yang kakma amalkan.

Jika anda ingin dapatkan produk ini boleh hubungi kakma , klik sini utk whatsapp http://kakmashaklee.wasap.my/  

SHAKLEE Independent Distributor
Maisarah (ID 887111)
No Tel: 019-3624134
Email: kmshop143@gmail.com
COD area: kg padang balang, sentul , bandar baru sentul ,dato senu , jalan gombak , setapak ,gombak setia.

Thursday, 7 September 2017

BAGAIMANA OMEGA-3 MENCAIRKAN LEMAK BADAN KITA?



Omega-3 memang famous sebagai salah satu bahan pembakar/cairkan lemak. Mesti ramai nak tahu bagaimana ia mencairkan lemak kita kan?Adakah macam panaskan mentega, lemak kita akan cair macam tu ke?
Ok jom kita tengok bagaimana caranya

Daripada beberapa kajian tentang cara Omega-3, ada beberapa mekanisma bagaimana Omega-3 boleh membantu kita untuk kurus.

(1) Omega-3 meningkatkan sensitiviti insulin. Insulin yang kurang sensitif membuatkan badan kita sukar untuj membakar lemak.
(2) Omega-3 mengurangkan keradangan sekaligus membantu memecahkan lemak.
(3) Omega-3 membantu memulihkan kesakitan otot sekaligus menjadikan program senama kita jadi lebih berkesan.
(4) Omega-3 menghalang perkembangan gen lipogenic yg bertanggungjawab mengumpul lemak dalam badan.
(5) Omega-3 membantu badan mensintesis protin dgn baik dan membina otot. Bila otot sihat, pembakaran lemak berlaku dengan lebih cepat.

Ok kita dah tahu betapa bagusnya Omega 3 dan bagaimana ia berfungsi dalam proses mencairkan lemak so macam mana kita nak dapatkan omega 3 dan cara memilih omega 3 yang terbaik? Pastikan anda memilih Omega 3 yang terbaik dan kakma sangat syorkan anda memilih Omega Guard shaklee ini kerana Omega Guard shaklee adalah minyak ikan terbaik dunia dan minyak ikan paling tulen yang mana diekstrak dari ikan laut air sejuk di perairan jepun bukannya dari hati ikan.


Omega Guard shaklee juga mempunyai kandungan asid lemak yang lengkap iaitu membekalkan 905mg asid lemak omega 3 serta rangkaian sepkyrum penuh 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA,DHA,ALA dan banyak lagi.

Selain mengamalkan Omega 3 ni untuk mencairkan lemak anda juga harus melalukan senaman dan akriviti fizikal agar proses itu lancar, pemakanan juga harus di jaga pastikan anda mengamalkan pemakanan sihat dan diet yang seimbang.

Jika anda ingin dapatkan produk ini boleh hubungi kakma , klik sini utk whatsapp http://kakmashaklee.wasap.my/  

SHAKLEE Independent Distributor
Maisarah (ID 887111)
No Tel: 019-3624134
Email: kmshop143@gmail.com
COD area: kg padang balang, sentul , bandar baru sentul ,dato senu , jalan gombak , setapak ,gombak setia.