Friday, 9 September 2016

DOKTOR JELASKAN BAHAYA GUNA KRIM STEROID DALAM JANGKA MASA PANJANG


Bila kakma baca status #Drzubaidi takut pulak dulu sebelum kakma kenal krim semulajadi herba blend memang mcm2 krim kakma guna..masa tu tkde ilmu pasal bahayanya steroid or paraben ni...
Tapi sejak kenal shaklee baru kakma mula cari ilmu....rupanya hampir semua krim di pasaran ada steroid..apapun walau lambat kakma bersyukur sangat kakma dah jumpa krim yang selamat iaitu Herbal Blend Multi-Purpose Cream.


Ini tulisan #Drzubaidi kakma share kan dari wall Fb beliau..
Kream Synalar merawat ruam alahan

“Assalammu a’laikum, Dr Zubaidi. 
Saya ingin bertanyakan soalan. Ibu saya telah menggunakan krim ointment synalar sejak saya kecil lagi. Krim tersebut sentiasa berada dalam simpanannya.

Saya ingin bertanya keberkesanan krim tersebut, dan adakah krim tersebut selamat digunakan.

Baru-baru ini anak saya yang baru mencecah 8 bulan menghidap selsema dalam masa yang agak lama. Pengasuh membersihkan hidung hingga melecet.

Ibu saya menyarankan saya untuk menggunakan krim tersebut pada luka anak saya. Tetapi saya was-was dan ragu-ragu. Takut tidak sesuai untuk bayi.

Tetapi saya sendiri akui, setiap kali ada luka-luka, ibu pasti menyuruh saya gunakan krim tersebut. Dan luka memang cepat sembuh.

Oleh yang demikian, saya ingin mendengar pendapat dari doktor sendiri.
Terima kasih, sekian”.

Wa alaikum mus salam… semoga ALLAH merahmati kita 
Kream ointment Synalar adalah ubat sapuan yang mengandungi steroid fluocinolone. Ia digunakan untuk merawat ruam dan kegatalan  akibat alahan seperti tindak balas alergi, eczema, seborrhea, dan psoriasis.

Dalam kebanyakan kream, Synalar digabungkan dengan antibiotic, sebagai contoh Synalar-N iaitu kream steroid yang dicampurkan dengan antibiotic Neomycin. Ia bertujuan untuk mempercepatkan proses penyembuhan kulit yang mengalami alahan luka, akibat digaru kerana kegatalan.

Oleh kerana kream Synalar boleh dibeli secara ‘over-the-counter’ dan tidak memerlukan preskripsi, maka penggunaannya harus digunakan mengikut arahan seperti mana pada label, atau seperti mana yang diarahkan oleh doctor.

Jangan gunakan kream ini dalam jumlah kuantiti yang banyak atau terlalu lama kerana kream sapuan steroid seperti ini mungkin boleh menyerap ke dalam kulit, terutama pada bayi dan kanak-kanak.

Selain itu bagi mengelakkan penyerapan kream steroid, kulit yang disapu dengan kream tidak boleh dibalut, kecuali atas nasihat doctor, sebagai contoh doctor akan membalut dengan plastic untuk pesakit yang mengalami eczema.

Kanak-kanak dan bayi lebih mudah menerima kesan sampingan steroids berbanding dengan orang dewasa.

US FDA menyenaraikan kream Synalar sebagai ubat dalam kategori C, iaitu ubat yang dikhuatiri akan memberi kesan mudarat pada bayi, jika digunakan oleh wanita hamil, tanpa menyebabkan kecacatan tubuh bayi. Kesan ini selalunya boleh dipulihkan (reversible).

Jadi ia tidak berbahaya untuk diguinakan kepada wanita hamil atau ibu yang menyusukan anak, namun lebih baik dielakkan. 

Wallahu a’lam..
***************************

Buat anda kakma pesan sangat2 buatlah pilihan bijak demi masa depan kita...lagi2 bila melibatkan anak2 kita...pilih lah produk bebas steroid dan paraben kerana kesannya bukan sekarang tapi akan datang lagi2 jika ambil dalam jangka masa yang lama.


Kakma gunakan Herbal Blend Multi-Purpose Cream untuk keluarga kakma lagi2 untuk baby..sejak lahir kakma memang hanya sapu krim ni sahaja untuk baby kakma.Krim ni hanya diperbuat dari bahan2 semulajadi.


Shaklee memang sentiasa memberi jaminan setiap produk ada SEMULAJADI SELAMAT dan BERKESAN.
Kalau anda berada sekitar kampung padang balang sentul atau gombak anda boleh dapatkan krim hilangkan  ruam lampin dan ruam susu ini secara COD dan kakma akan konsult anda secara direct.

Kakma adalah pengedar shaklee kawasan kampung padang balang sentul dan bagi yang jauh kakma boleh pos..kakma menggunakan perkhidmatan poslaju selalu pos pagi ni esok dah sampai.

untuk Pertanyaan,Tempahan dan Temujanji
Call/ Whatsapp : 019 3624134
Email : Kmshop143@gmail.com
FB : Mai Md saupi


 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit*