Monday, 6 July 2015

PENGALAMAN BERBEZA BERSALIN ANAK KE 3


Assalamualaikum.. Didoakan semua pengunjung blog ini di limpahkan rezeki dan sentiasa..
Alhamdulillah hari ni genap mai berpantang hari ke 34...berbaki 10 hari lagi untuk habis pantang.Mai nak share pengalaman bersalin anak ke 3 yg berbeza dari anak pertama dan kedua...bersalin kali ni seolah2 bersalin di rumah.


BABY SHAKLEE KHALIF MUJAHID

Seperti anak pertama dan kedua Mai memang bersalin di hospital machang kelantan.Mai sangat selesa bersalin di hospital machang kerana dewan bersalinnya sangat selesa besar dan tenang sangat kalau di lihat di dinding dewan bersalin ada doa2 yang di tampal yang boleh di baca saat kita menanti untuk bersalin.Wadnya pun selesa dan tidak crowded memang sangat selesa lagu2 ibu2 hamil yang menunggu saat bersain sangat perlukan keadaan yang tenang bagi memastikan mood dan emosi ibu tenang.

Pengalaman Mai bersalin anak pertama n kedua Mai mmg hanya bersalin di bantu oleh stafnurse dan bidan sahaja tiada doktor dalam bilik bersalin.Semasa sakit kontraksi memang nurse siap2 pasang jarum kat tangan katanya untuk persediaan maybe kena masuk air nanti.Jujur cakap memang tak selesa bila menahan sakit sambil tangan ada berdrip walau sakit cucuk drip tu tak sesakit menahan kontraksi tapi sedikit sebanyak ia sangat menganggu.

Tetapi bersalin anak ke 3 sangat berbeza terlebuh dahulu bersyukur pada Allah kerana di makbulkan doa untuk Mai bersalin di kg dan hospital machang,bagi mai hospital machang sangat selesa dan kakitangan di sana pun baik2 belaka.Walau ada kawan2 yg cerita pengalaman mereka berlainan dengab Mai ada yang tak puas hati dengan layanan nurse kat sana.Tapi apa yg Mai buat semasa hamil Mai hanya berdoa dan RCA yang mana masa Mai bersalin nanti semuanya baik2 belaka dan Alhamdulillah pengalaman kali ke 3 ni pun sama semua nurse dari wad dan dewan bersalin semua baik2.

Mai mula sakit perut pada isnin malam iaitu 1 jun 2015 pada mulanya sakit main2 dan ada kuar lendir coklat jam 4 pagi sakit dah terasa kerap 5min sekali terus Mai minta ayah hantarkan ke hospital.Sampai di hospital terus masuk dewan bersalin dan bila bidan check baru 2cm bukaan jalan dan nurse masukkan ke wad dulu.Pada hari selasa 2 jun siang hari sakit yg rasa pada malamnya makin hilang,sehingga jam 1 pg 3 jun baru mula rasa sakit jam 4pg air ketumban pecah dan nurse periksa bukaan baru 4cm tapi sebab dah pecah ketumban Mai di bawa masuk dewan bersalin..lain kali ni mai tidak di pasang jarum utk drip.Lama juga layan sakit dari 4pg sehingga 8pagi Mai dah rasa sakit sangat2..ada 4 org nurse yang jaga Mai masa tu nurse pun mmg berpengalaman tgk ke usia baik sangat tak putus2 pesan Mai sabar dan berdoa selawat istigfar...memang pada masa tu Allah je tahu sakit sangat2 apa yang di rasa masa tu macam tulang pungguh kita ni orang pijak2 dan patahkan...berkali2 mai mengeluh sakit dan minta suami masuk teman selalunya dah 7 or 8 cm baru suami boleh masuk teman tapi mungkin nurse kesian tengok Mai dah 5cm tu nurse panggil suami teman.Mungkin sebab lama sangat sakit Mai penat sangat dan dahaga sangat minta air dengan nurse..nurse kata boleh minum air kosong je dan nurse bagi minum melalui straw...suami tolong lap2 bibir sebab bibir dah kering.

Bila sakit dah makin sakit Mai bagitahu nurse tak tahan sangat nurse minta push...jujur cakap mai macam dah lupa macam mana nk push yer lah dah 5 tahun tak bersalin..masa push kali pertama nurse cakap salah tu...huhu.Banyak kali mai push mmg susah kali ni coz kepala baby masih tinggi tapi sebab nurse yang membantu sangat berpengalaman Alhamdulillah lepas sejam Mai selamat bersalin, tepat jam 9.20pg 3 jun 2015 lahirlah seorang putera ke 2...Alhamdulillah..Ya Allah masa tu Allah je tahu betapa leganya...Nurse terus letak baby kat dada...harum sangat bau baby yg belum di cuci...hilang habis rasa sakit sebelum ni lepas dapat peluk baby..tetapi kaki dan tangan mai rasa lembik longlai macam tak rasa apa penat sangat2..rasa nak terus jatuhkan kaki lenguh sangat tapi Mai tahu mengikut pengalaman anak 1st n 2nd Mai mesti kena jahitan yang banyak tentu kali ni pun sama...tetapi mai dengar perbualan nurse tk perlu jahit ni luka sikit sangat boleh sembuh sendiri...masa mai dengar tu hanya Allah yang tahu betapa bersyukurnya...rasa menitip air mata...syukur sangat walaupun kali ni baby lagi besar dari abg n kakaknya tapi satu jahitan pun mai tak kena...lepas uri dah kuar dan semua selesai nurse bagi semula baby yg masih belum di mandikan tapi nurse dah balut dengan kain untuk menyusu..bila peluk n mai dekatkan baby ke breast terus baby menyusu, perasaan masa tu nikmat sangat rindu sangat nak susukan baby..Mai memang berniat nk susukan baby selama mungkin macam kakak Marissa bila hamilkan baby baru stop sampai 4 tahun kakak Marissa menyusu.

Pengalaman kali ni sangat berbeza walaupun sakit kali ni lebih lama n sakit dari anak 1st n 2nd tapi syukur sangat banyak kelebihan lain yang Allah bagi terutamanya bab tak perlu jahit lepas bersalin syukur sangat2.Nak jaga jahitan n sakit jahitan tu memang serik bila diingatkan lagi2 bab membuang air besar memang seminggu lah takut nak membuang.
Syukur juga baby tak de jaundis (deman kuning) macam abg n kakaknya...abg n kakaknya dulu lama jaundis berminggu2 berulang alik klinik kena ambil darah tapi adik baby kali ni memang takde kuning...berpantang kali ini sangat2 berbeza walaupun hanya 10 hari dapat berpantang kat kampung dan selebihnya terpaksa berpantang sendiri Alhamdulillah diberi kekuatan dan kesihatan oleh Allah.syukur ya Allah...in sya Allah 1 syawal nanti habislah tempoh berpantang 44 hari..memang raya sungguh lah tahun ni...

Set Hamil yang Mai amalkan
Jemput baca pengalaman kakma Naikkan HB semasa Hamil