Saturday, 2 July 2016

TIPS PERJALANAN BALIK KAMPUNG MUSIM PERAYAAN


Assalamualaikum..
Jalan balik kampumg dah mula sesak dengan kenderaan tak kira lah yg menuju pantai timur utara dan selatan,kebanyakkan warga kota dah mula pulang ramai ambil cuti awal lagi2 sekolah dah mula bercuti,boleh lah berpuasa di kampung beberapa hari bersama keluarga.Yang akan gerak pagi ni dan esok hati2 semua..kakma kongsikan tips pulang ke kampung ni..

Pastikan semuanya dlm keadaan baik..
#niat,paling penting niatkan perjalanan kita kerana Allah...insya Allah perjalanan kita di berkati kalau boleh sebelum bertolak solat sunat musafir dulu 2 rakaat dan baca doa...mohon perjalanan dipermudahkan dan juga moga Allah lindungi rumah yang akan kita tinggalkan..

#kereta pastikan dlm keadaan baik seeloknya servis dahulu check semua berfungsi dan tayar mesti tip top angin tayar dan minyak semua cukup...jangan lupa kad touch n go coz sekarang ni kebanyakkan semua tol dah guna touch n go jarang sgt ada yg manual.

#rumah pastikan semua di kunci,semua pintu dan tingkap...semua suis elektrik di tutup kalau buka pun peti ais lah.kalau boleh download borang kat page polis diraja Malaysia isikan matlumat kita dan hantarkan ke balai polis berdekatan ini bertujuan utk kita bgth yang kita akan balik berapa lama, nanti pihak polis akan buat rondaan dikawasan rumah kita

#perjalanan siapkan diri pastikan tidak mengantuk semasa memandu dan jangan memandu sambil menggunakan telefon..bawa ikut had laju banyakkan bersabar jgn anggap jalan raya mcm litar lumba jgn jd samseng jalan raya..takkan lari rumah kat kg tu...hehe

#barang2 pastikan semua brg2 keperluan dah dikemas dan di bawa balik..jgn baju raya tertinggal lak..hehe dan bg kakma sendiri plg penting juga adalah vitamin2 kakma..lagi2 nk drive jauh ni selalu kakma bg suami minum performance drink, nutriferon dan omega supaya bertenaga dan cergas semasa memandu takde lah mengantuk.

Selamat balik kampung semua...hati2 semasa memandu ingatlah org tersayang yg sedang menanti kita di kampung...
Selamat hari raya....
Kalau kawan2 nak vitamin shaklee boleh hubungi kakma 0193624134
Raya nanti kakma akan beraya di kampar perak dan juga di machang kelantan jika ada kawan2 yg nam cod shaklee raya nanti hubungi kakma yer 0193624134.